Gezondheidszorg

Brazilië heeft een systeem van openbare gezondheidszorg. Hoewel dit systeem in principe toegankelijk is voor iedereen, zijn er maar een beperkt aantal consulten die per dag gratis kunnen worden gegeven. Zo gebeurt het vaak gezondheidszorg2dat mensen vanuit het binnenland met hun zieke lijf úren hebben moeten lopen om naar de gezondheidspost te komen en er dan te horen krijgen dat er geen plaats meer is voor een consult en ze dus tot de volgende dag moeten wachten. Vaak overnachten deze mensen zonder eten of drinken op straat, in de hoop de volgende dag wèl een consult te bemachtigen.

Medicijnen moeten altijd zelf betaald worden. Mensen die geen geld hebben kopen dus eenvoudigweg de medicijnen niet die hun zijn voorgeschreven òf ze moeten hun schamele bezittingen verkopen om ze te kunnen betalen (bv. bij een langdurige ziekte).

De gezondheidszorg is dus weinig toegankelijk en weinig ingesteld op deze groepen. Het gevolg is dat de medische situatie van deze mensen aanzienlijk slechter is dan nodig zou zijn. Kleine ziektes kunnen zo gemakkelijk verworden tot ernstige chronische aandoeningen, en lichte verwondingen door de slechte verzorging uitgroeien tot zware handicaps.

Rijkere bevolkingsgroepen hebben meestal een goede particuliere verzekering en zijn op deze manier verzekerd van goede medische zorg en medicijnen.

Share