Jan en Gisela: tandartsen met een opdracht

“Het is april 2018 en we zijn weer in Sabinopolis om te werken. Gisela en ik controleren en herstellen de gebitten van kinderen en volwassenen. Dit keer in Nova Pousada, het wijkcentrum dat midden in de sloppenwijk ligt, boven op de berg. Een prachtig centrum met veel functies. Elke dag vinden er activiteiten plaats met jeugd en volwassenen: bijbelstudie, sport, spel, dans, koken en bakken en vrouwen- en mannenclubs. Ook worden er maaltijden uitgedeeld: vaak de enige die de kinderen op een dag krijgen! De bewoners weten het te vinden!

In 1993 waren wij voor de eerste keer in Brazilië en de afgelopen 25 jaar zijn we er vaak teruggekeerd, o.a. in Belo Horizonte, Itaparica en Sabinopolis en hebben we vele mensen mogen behandelen. Ook hebben we er samen met anderen een opleidingsproject verzorgd. Deze keer waren we voor het eerst op Nova Pousada waar we 8 dagen mochten helpen. Een bijzondere ervaring.

De situatie die we daar aantroffen in de gebitten was erger dan die we de eerste keer zagen 25 jaar geleden. Het is eigenlijk ook geen wonder: de armoede in deze wijk is verschrikkelijk. Jonge kinderen met totaal verrotte tanden en kiezen, ontstekingen, abcessen, veel gaatjes en pijn. Bij de volwassenen was de situatie al niet veel beter. In deze 8 dagen hebben wij ongeveer 60 tanden en kiezen getrokken, 10 wortelkanaal behandelingen uitgevoerd, heel veel gaatjes gevuld, gebitten gereinigd, medicijnen uitgedeeld en laten zien hoe je op een eenvoudige wijze je gebit kunt schoonhouden. Gisela had veel mooie tandenborstels en tandpasta meegebracht. Een absolute luxe in deze gezinnen. Die heeft ze uitgedeeld. Maar tegelijkertijd ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om het Evangelie uit te delen, in de vorm van een flyer of een cd met mooie liederen.

In de loop van de dagen werd het steeds drukker. We hebben dan ook niet iedereen kunnen helpen. Maar we hebben zeker ervaren, dat je met helpende handen van hart tot hart kunt spreken. Als we gezond mogen blijven, hopen we binnenkort hier weer terug te komen.”

Share