Helden zonder naam…

ismarWie kent ze niet: Athos, Porthos en Aramis, beter bekend als de drie musketiers? En voeg daar nog een zekere d’Artagnan aan toe en het plaatje is compleet. Strijdend voor gerechtigheid stelden ze hun eigen leven in de waagschaal om de eer van hun vorstin te redden. Het waren helden uit één stuk, voor niemand bang en bereid tot het einde te gaan in hun strijd voor de goede zaak. En wij? Wij zijn gek op helden! Hollywoods rijkdom en het succes van de hele filmindustrie is gebaseerd op onze aangeboren adoratie voor helden…

Maar ik wil vandaag niet kijken naar Athos, Porthos of Aramis en zelfs niet naar d’Artagnan, de “vierde musketier”, ik wil het met u hebben over een vijfde musketier, een term die voor mij niet één maar vele gezichten representeert, mannen en vrouwen zonder schitterend uniform en flamboyant hoofddeksel, wiens enige wapen het woord van God is en wiens namen voor het grote publiek altijd anoniem zullen blijven. Op de tijdsbalk van de geschiedenis zijn ze slechts een stofje en in de zoekmachine van Google onvindbaar…

IMG_3788Toch zijn het deze “kleine mensen” die uiteindelijk het verschil maken. Nee, Je komt ze niet tegen op de grote podia van deze wereld en voor hen word nooit geapplaudiseerd. Ik heb ze ontmoet op de stille, verlaten plekjes, zittend aan het bed van een stervende, huilend om het verdriet van een medemens, marathons lopend over eenzame, stoffige wegen onder de verzengend hete zon om één enkel hutje te bezoeken. Ze hebben de kosten berekend en met blijdschap de prijs betaald. Dat verdient mijn respect…

Share