Schatten uit de duisternis

IMG_3645Trijnie van Eijk schreef jaren geleden een boekje onder deze titel. Vandaag plaats ik hier de link naar een complete film van 21 minuten die we enkele maanden geleden hebben gemaakt. De film neemt u mee naar het binnenland van Brazilië waar nog dagelijks “kostbare schatten” worden gevonden! Mensen zonder kansen leren wat het is om opnieuw te mogen beginnen, kinderen, tieners en jongeren worden geholpen op hun weg naar volwassenheid om straks met elkaar een nieuwe generatie te gaan vormen. Het is niet het werk van één persoon, maar van een heel team van medewerkers verdeeld over meer dan 10 verschillende steden en dorpen. Het allermooiste is het om te zien dat de kinderen van destijds de leiders en leidsters van nu zijn, stuk voor stuk mooie mensen die eens een kans kregen aangeboden die ze met beide handen hebben aangegrepen. Naast een aantal kindercentra hebben we een wijkcentrum waar dagelijks allerlei activiteiten en cursussen worden verzorgd. Er wordt door de BEM ook aandacht besteeIMG_3644d aan weduwen en alleengaanden die meerdere keren per week op verschillende plaatsen bij elkaar komen, samen onder begeleiding bezig zijn met allerhand activiteiten, samen eten en gewoon een stukje afleiding krijgen van het vaak eenzame en trieste bestaan. Niet in de laatste plaats zijn we ontzettend blij dat we sinds kort een huis hebben waar kinderen dag en nacht worden opgevangen. Het gaat om risico-kinderen, waarbij seksueel misbruik één van de meest voorkomende problemen is waar deze kinderen vaak al op zeer jonge leeftijd mee worden geconfronteerd. Het zogenaamde “Huis van Oranje” ontleent zijn naam aan de vrolijke oranje kleur waarmee de buitenkant geschilderd is, en hoe kan het ook anders? Het werk van BEM is tenslotte ooit begonnen met één nederlands echtpaar die bereid was om alles achter te laten en een onzekere toekomst tegemoet te gaan in het geloof dat God hen de weg zou wijzen. En dat heeft Hij gedaan!

Share