Casa Laranja

Foto 1Het was hartverwarmend om de grote groep kinderen en tieners te zien die samen met hun leidsters en leerkrachten in optocht door de nauwe straten van Rio Vermelho trokken met spandoeken met leuzen als “Seksueel misbruik van kinderen is een misdaad. Doe aangifte!”, “Bescherm onze kinderen en tieners tegen seksueel geweld!”, “Bescherm de kinderen, zij zijn de toekomst van ons land”

De omstanders in de straten keken verbaasd naar deze stille tocht van zo´n groot aantal kinderen en tieners van de projecten van de zending, samen met de kinderen en tieners van de basisscholen uit het dorp, onder leiding van hun leidsters en leerkrachten en wisten: Dit ménen ze! Het seksuele misbruik van kinderen moet stoppen!

Het is al het derde jaar dat we deze mars door het dorp organiseerden, en ieder jaar vindt het meer bijval. Steeds meer volwassenen en jongelui, maar ook kinderen worden zich bewust van het feit dat het niet normaal is dat minderjarigen seksueel misbruik ondergaan, soms al vanaf dat ze nog maar een paar jaar oud zijn.

Het is niet normaal, dat dit bijna overal gebeurt. Het is niet normaal dat mannen kinderen met een kwartje of wat snoepgoed omkopen om met hen te doen wat maar in hun verdorven hoofd opkomt.

Wat zijn we blij en dankbaar dat wij, als BEM in onze kerken en sociale projecten “onze” kinderen en jonge tieners daar we kunnen mogen voorlichten en bijstaan. Het liefst zouden we hen alle bescherming willen geven die nodig is, maar jammer genoeg zijn er nog teveel moeders die hun mannen indekken en niets zeggen van wat er met hun dochters en zonen gebeurt, omdat die man hen anders verlaat, of nog erger: hen dreigt te vermoorden. Daarom doen veel vrouwen geen aangifte. In onze kerken wordt regelmatig gebeden voor deze situaties, waarin we machteloos staan.

Maar pasgeleden gebeurde er iets geweldigs! De plaatselijke rechter heeft namelijk een paar maanden geleden eindelijk de burgemeester en wethouders voor het blok zette en op grond van de wet geëist dat er een tehuis moest komen specifiek voor misbruikte kinderen. Deze hadden echter geen enkel idee hoe ze dat aan moesten pakken! Ze benaderden het voorgangersechtpaar van de kerk en smeekten hen bijna om hulp:”Jullie hebben alle know-how. Willen jullie niet zo´n huis openen en runnen? Wij zullen jullie dan alles geven wat daarvoor nodig is: het gebouw plus een ruim maandelijks bedrag waar jullie alle medewerkers en maandlasten van kunnen bekostigen”.

Daar moest ons team wel even over nadenken – al onze medewerkers in deze plaats zitten eigenlijk al aan de top van hun kunnen – maar desondanks waren we ervan overtuigd dat we op dit voorstel in moesten gaan. De nood is immers zo groot in deze stad!

En zo mochten we in juni in samenwerking met de lokale overheid van Rio Vermelho het eerste opvanghuis voor misbruikte kinderen openen waar in eerste instantie plaats is voor 10 kinderen. Cristiane, de secretaresse van de gezondheidszorg van de gemeente Rio Vermelho, heeft de leiding van het tehuis dat vanwege de kleur de prachtig naam “Casa Laranja”, ofwel: “Oranje Huis” draagt (met een knipoog naar ons koninklijk huis…)

Share