Bijna vijftig jaar BEM

IMG_8924Als ik op mijn gemak door ons filmarchief spit kom ik van alles tegen, zoals een oude jeep tot aan zijn assen in de modder, Nico van Eijk te paard met een bijbel in zijn hand, een jonge broeder Noé met zijn allereerste gemeente in het afgelegen Cismarias, waar ze op dat moment nog niet eens een kerkje hadden en daarom gewoon met zijn allen onder een boom bij elkaar kwamen. Gouden tijden, maar zeker niet altijd makkelijk! Mensen keken vooral in het begin vreemd aan tegen dat buitenlandse echtpaar met dat vreemde accent en zulke andere gewoonten! Nico en Trijnie van Eijk zijn dit prachtige werk begonnen, nu bijna 50 jaar geleden. Inmiddels zijn verscheidene generaties geholpen door de sociale projecten van de BEM. Kindercentra, groententuinen, rijstvelden, geitenprojecten en nog zoveel meer. Hongerige kinderen kregen te eten, moedeloze moeders kregen weer hoop, werkeloze vaders weer een toekomst… Ik heb een dagje heerlijk zitten genieten van al die oude beelden, destijds voornamelijk gefilmd door de vader van Trijnie, broeder Oving. Dit filmpje laat veel van die oude beelden zien, maar ook nieuwe beelden, gefilmd en gefotografeerd tijdens het kinderkamp kort geleden. Ik hoop dat je plezier mag beleven aan dit filmpje!

Share