Vania kan weer lachen

meisjeVania is een klein meisje van vier jaar oud dat wordt geholpen binnen het project “convivência familiar”, waarbij de moeders worden geholpen om samen met hun kinderen allemaal leuke dingen te doen en zodolende de band tussen moeder en kind te versterken. Ze kwam hier terecht door bemiddeling van haar tante die inmiddels zelf ook al deel nam aan het project. Ze had al heel wat meegemaakt in haar jonge leventje waardoor ze heel triest was en ook erg bang voor andere mensen.

Als vierjarig meisje zag ze voor haar ogen hoe haar eigen vader haar opa vermoordde, waarbij ook haar moeder verschillende slagen op haar hoofd kreeg. Toen ze hier voor het eerst kwam sprak ze bijna niet, vooral niet met mannen. Ze zag er altijd heel verdrietig uit en op een dag vertelde ze kindercentrumme: “juf, weet je wat mijn vader me voor mijn verhaardag heeft gegeven?” Ik zei nee en ze schreeuwde hartverscheurend “hij heeft mijn opa doodgemaakt!!

Na een tijdje zagen we er de noodzaak van in om dit meisje op te nemen in het kindercentrum, want sinds het incident leefde ze samen met haar moeder van twintig jaar oud bij haar tante in huis samen met nog 8 mensen, waarvan er enkelen drugs gebruiken. Inmiddels lukt het haar al veel beter om om te gaan met andere mensen. We zien haar regelmatig lachen en rennen over de speelplaats. Haar moeder is, ondanks haar jeugdige leeftijd, een liefdevolle moeder voor haar dochtertje en ze is ook een van de moeders die het meest deelnemen aan het project “convivência familiar”, waarvan ze zelf zegt dat ze het heerlijk vindt om te spelen met haar pauapiquekind. Ze vertelde ons dat er in het huis van de tante veel ruzie wordt gemaakt en dat ze zo ontzettend blij is dat haar kleine meisje elke dag naar het kindercentrum mag komen!

 

Dayane Ferreira
Rio Vermelho

Share