Nog een kopje koffie?

koffieGa nog niet gekje, het is nog veel te vroeg!” Dat is een uitspraak die we zo vaak gehoord hebben. Het maakt deel uit van een rollenspel dat je jezelf, als je hier eenmaal woont, eigen hoort te maken. Men is hier in het binnenland van Brazilië zo beleefd, dat ze – wanneer jij als bezoeker aanstalte maakt om op te stappen – hevig protesteren en zeggen dat het nog lang geen tijd is. Als je dit soort gewoonten niet kent kun je jezelf behoorlijk voor schut zetten, zoals ik eens deed nadat we een hele avond bij de plaatselijke slager, een vriend van ons, hadden gebarbecued. Elma wilde naar huis met de kinderen, maar hij zij met een verontwaardigd gezicht dat het nog te vroeg was. Ik voelde me bezwaard en, ok, het vlees smaakte nog steeds goed, dus ik beloofde hem dat ik mijn gezin thuis zou brengen en zelf dan maar terug zou komen. Dat was rond middernacht. Ik moet het nog steeds van hem horen…

Het komt hierop neer dat je eigenlijk nooit rechtstreeks zegt wat je bedoelt. Altijd langs een omweggetje, waarbij beide gesprekspartners zich aan hun rolverdeling dienen te houden. Je komt bijvoorbeeld langs het huis van bekenden, ze nodigen je met grote stelligheid om binnen te komen en mee te eten, waarna jij verondersteld wordt om te zeggen dat het nu niet uitkomt, een andere keer misschien…

Nog een voorbeeld: wil jij als gastheer/ gastvrouw toch liever dat je gasten gaan? Dan wordt het tijd om koffie te schenken! Niet eerder dus, want het kopje koffie is de stille hint voor de bezoeker om op te stappen, waarna jij natuurlijk bij hoog en bij laag gaat beweren dat het nog veel te vroeg is! Het eerst jaar van ons verblijf in Sabinópolis hebben wij ons er steeds weer over verwonderd hoe snel onze gasten weer opstapten! En we wilden juist zo graag vriendschap sluiten! Maar ja, je komt vers uit Nederland en wat doe je zodra je bezoeker goed en wel zit? Koffie…

Share