Pedro Alvares Cabral

cabralDe portugees Pedro Alvares Cabral heeft Brazilië in 1500 ontdekt. Na Cabral’s reis kwamen weldra andere portugese expedities. Onder de bruikbare rijkdommen die ze ontdekten, was een houtsoort die een paarsrode kleurstof voortbracht, het zogenaamde “Pau-brasil” waaraan het land zijn naam te danken heeft.

Het land was schaars bevolkt met indiaanse stammen, sommige waren vreedzaam, andere, vooral in de binnenlanden, waren oorlogszuchtig.

Het vochtige, vruchtbare kustland van de huidige staat Pernambuco was geschikt voor het verbouwen van suikerriet en was goed gelegen als tussenhaven voor schepen die Portugal met West-Afrika of het Oosten verbonden. De suikerrietbouw en de daarmee verbonden technieken werden uit Madeira overgebracht. Er ontstond een bloeiende drievoudige handelsverbinding: West-Afrikaanse slaven werden overgebracht om op de suikerplantages te werken, terwijl suiker naar de Europese markten werd uitgevoerd waar de traditionele bevoorradingsbronnen aan de stijgende vraag niet meer konden voldoen.

Share