Video – Wat een staart!

tio1Soms heb ik hier het idee dat ik in een volière woon met al die mooie vogels en papegaaien die je voorbij ziet komen, maar er zijn ook momenten geweest dat ik dacht dat ik in Jurassic Park was beland! Lees hieronder het verslag dat ik kort na onze terugkomst in Sabinópolis in 2009 heb opgeschreven:

“…En ja hoor, daar is hij weer: onze huis-tuin-en-keuken varaan! Je weet wel, zo’n jurassic-achtig beest dat niet bijt, maar je een oplawaai geeft met zijn staart om nooit te vergeten. Dit is al de vierde keer in één week dat hij voorbij komt. O ja, we hoorden trouwens gisteren dat ze, als ze zich bedreigd voelen, zó snel achter je aan komen dat je wel van keniaanse afkomst zou moeten zijn om ze vóór te blijven! Daar gaat dus mijn “pak-een-steen-en-gooi-hem-dood” plan…

Elma zegt: “Ga snel je fototoestel halen!” In looppas ren ik naar het huis om hem te halen. Als ik terug kom verlaten we de begaanbare paden en sluipen samen het  open veld op waar we tot onze ontzetting zien dat hij net gezelschap krijgt van zijn grote broer, NEEE!!! We zijn zó onder de indruk van de lengte van de nieuwkomer (wat een tio2staart!) dat we een moment onze eerste vriend uit het oog verliezen. Als we om ons heen kijken dan zien we hem niet meer. Nou, dàt is pas spannend! Waar in de wereld is dat beest gebleven?!

Ik besluit dat we genoeg foto’s hebben genomen voor één dag en we gaan op een holletje weer terug naar onze (betrekkelijk) veilige varanda. We hebben besloten om onze deur ten allen tijden dicht te laten, want je zal zo’n ding onder je bed tegenkomen…”

P.S.
Dit is dus een gedateerd verhaal vanuit de tijd dat Elma en ik net weer terug waren in Brazilië en we er geen flauw idee van hadden wat dit voor diersoort was. Sterker nog, de eerste keer dat we hem op onze varanda zagen toen we op een avond thuiskwamen dacht ik dat het een klein soort krokodil was… Inmiddels weten we dat ze eigenlijk banger voor ons zijn als wij voor hen. Bovendien schijnen ze slangen te eten en dat heeft ervoor gezorgd dat ik het dier wat meer ben gaan waarderen… Het leek me leuk om dit “monster” even de hoofdrol te laten spelen in het filmpje van deze week.

Share